A biztonságos cipő alapelvei

Pár tipp az egészséges cipő kiválasztására

A cipő formája

A gyerekcipőnek elég hellyel rendelkező kerek orral kell rendelkeznie, ami elég teret biztosít a lábujjaknak. Minél egyenesebb a cipő belső éle, annál jobb, mivel a hüvelykujj természetes helyzetben van, és nem nyomódik a többi ujjhoz. Figyelmeztetünk a divatos hegyes cipőkre, mert deformálhatják az ujjakat.

Felső anyag

Válasszon olyan cipőt, amely természetes anyagokból készült –bőr, textil, ugyanis ezek puhák, légáteresztők és nedvszívók. Legfontosabb jellemzőjük, hogy anatómiailag megfelelően illeszkednek a lábhoz. olyan anyagok listája, amelyek szabadon „lélegeznek”:
 • Textilek (természetes szálak, mint például: gyapjú, vegyi szálak - poliamid...)
 • Bőr (de csak akkor, ha nem rétegelt)
 • Vízhatlan, légateresztő membrán cipő (pl. –tex –cipő)
 • Gumicsizma

Talpbetét

A gyermekek lábai nagyon izzadósak, kiváltképp a talp. Ezért minden lábbelit, különösen a zárt szabásúakat, abszorbens anyagú (bőr, textil…) talpbetéttel kell ellátni. 

Boka

A lábat tökéletesen kell rögzíteni a cipőben. A láb sarok részében nem lehetnek nemkívánatos oldalirányú mozgások. Ezért minden zárt szabású gyerekcipő, ill. teli sarkú szandál, megfelelően merev, magas és hosszú sarokkal kell, hogy rendelkezzen (ún. a cipősarok belső felső része). 

A cipő külsőjének szabása

A láb jó rögzítését a cipőben a cipő külsőjének megfelelő szabása biztosítja, mivel a lábat erősen tartja a sarokkal szemben és megakadályozza, hogy a láb a lábbeliben elmozduljon. Javasoljuk a cipőfűzős lábbeliket, esetleg zárt csatos pánttal vagy tépőzárral. A legkisebb méretcsoportban kizárólag bokacipőt vásároljunk.

A lábbeli rugalmassága

A cipőnek azon a helyen kell a legrugalmasabbnak lennie, ahol a láb járáskor mozog. A merev cipő növeli a fáradságot és zavarják a kényelmes járást és az egészséges fejlődését a lábnak. Általában minél erősebb a talp, annál merevebb a cipő. Javasoljuk vásárláskor kipróbálni, milyen ellenállást gyakorol a cipő, ha az orrot a lábfej felé hajlítsuk.

A cipő csillapító tulajdonságai

A beton, az aszfalt, a járda keménysége az alsó végtag csontjainak, ízületeinek és ízületi porcainak kopását eredményezik. A jó csillapítási tulajdonságokkal bíró járótalp megelőzi ezt. 

Sarok

A sarok a gyerekcipőnél minél alacsonyabbnak kell, hogy legyen nagy területtel a gyermek stabilitásának megtartására. A magas, karcsú sarok különösen alkalmatlan a gyermeknek.

A cipő súlya

A cipő gyakran elhanyagolt jellemzője a súlya. Ennek a lehető legkisebbnek kell lennie, különösen akkor, ha arra gondolunk, hogy a gyermek naponta 18-20 ezer lépést tesz meg.

Talán nemtudta…

A gyermekek 98%-a egészséges lábbal születik. Sajnos a rosszul választott cipők miatt az elsősök egyharmada ül a padokba hibás lábbal. Ez azért van, mert sok szülő nem tudja, hogy a gyerekláb nagyon gyorsan képes nőni. A legkisebbeknél egy év alatt nemteljes 2 centimétert is nőhet. Egyidejűleg a gyermeki láb nagyon fogékony a deformációra.
Ezért fontos csak minőségi cipőt használni és rendszeresen kontrollálni, hogy nem nőtte e ki a jelenlegi cipőit. Az Ön gyermeke naponta 20 000 lépést tesz meg. Segítünk Önnek gondoskodni róla, hogy ezek egészséges lépések legyenek.

Mit vegyünk figyelembe cipővásárláskor:

 •     A gyerekeknek csak lekerekített orrú cipőt veszünk, hogy a lábujjaiknak legyen elég hely.
 •     A gyerekcipő textilből vagy bőrből van.
 •     A járótalpnak muszáj hajlékonynak lenni.
 •     A cipő belsejének 1 - 1,5 cm-el nagyobbnak kell lennie, mint a lábaknak - a bőség fele biztosítja a lábujjak járás közbeni kényelmes mozgását, a másik fele a növekedést.
 •     A sarkoknak a lehető legalacsonyabbnak kell lenniük, nagy területtel a gyerek stabilitásának megtartásához. A magassarkú cipőket különösen nem ajánljuk a gyermeknek.

Néhány érdekesség...

 •     A bal és jobb láb csak ritkán egyforma hosszúságú. És legtöbbször elég jelentős az eltérés – egész 6 mm
 •     Este a lábak sokkal nagyobbak, mint reggel. A napi igénybevétel miatt a láb akár 5%-kal is nagyobb lehet. Nagyjából 3 mm-rel hosszabbak és 1cm-rel szélesebbek (ezért szükséges a nap második felében mérni a lábat)
 •     Álló helyzetben a lábak hosszabbak, mint fekvő és ülőhelyzetben – a test tömege szerint körülbelül 3-6 mm különbségnek felel meg (azaz a lábat álló helyzetben mérjük)
 •     Nagy terhelés miatt mozgás közben a láb kissé hosszabb és az ujjak egy kicsit előre nyomódnak minden lépéssel egy darabot (ezért a cipőnek legalább 12 milliméterrel hosszabbnak kell lennie a lábnál)
 •     A magas színvonalú gyermekcipők előállításának költsége majdnem ugyanaz, mint a felnőtt cipőké. A minőségi gyermekcipők tehát nem olcsóak. Ne hagyja magát befolyásolni az alacsonyabb cipőárakkal - általában a piacon - a legtöbb esetben ezek a cipők károsíthatják a gyermek lábát
img

Fizetési módok

img
platba
Készpénz
vagy utánvétel
platba
Készpénzel
üzletünkben
platba
Banki átutalással

Szeretne rendszeresen email-t kapni az újdonságokról? Adja meg az Ön e-mail cimét.